záhrada v máji botanical

Najnovšie...

kompava - výživoté doplnky


predaj bylín

rady bylinare karla
quadra synergy
nadeje
zore
eutrofia
walmark
homeopatia-abc

laboratorny sprievodca


 pubmed
lepšie žiť

Úvodná stránka Pečenie domáceho chleba

Domáci chlieb

Ako upiecť domáci chlieb

Prečo domáci chlieb?

ako upiecť chlieb chleba doma

  • zdravotné dôvody
  • nezávislosť
  • kvalita
  • pestrosť ponuky receptov
  • výborné chuťové vlastnosti
  • potešenie pre gurmánov
  • trvanlivosť
  • výhodná cena
  • existencia domácich pekární
  • pohoda pri pečení - bez námahy upečie i laik

Hlavne zo zdravotných dôvodov som kúpil domácu pekáreň chleba. Po zhliadnutí jej práce by som ju prirovnal k automatickej pračke.
Naleješ, nasypeš, nastavíš, čakáš, vyberieš, vychladíš, nakrájaš ... zješ - len sa tak zapráši.

Dosť úkonov, v porovnaní s nákupom v obchode, ale stojí to zato. Odkedy ju máme, kupujem chlieb len príležitostne.

Najčastejšie pečiem celozrnný chlieb, do ktorého pridávam stale iné semienka (ľanové, slnečnicové, sezamové), alebo pšeničné klíčky, sojové vločky, a iné zdravé suroviny. Som alergický na rascu, tak ju vynechám.

Pri pečení chleba v pekárničke šetrím veľa času (3-4 hodiny) v porovnaní s ručným spôsobom prípravy a pečenia klasickým spôsobom v rúre.
Nepotrebujem riad, hrnce, misy, stačí len - do pekárne nasypať suroviny podľa receptu (je potrebné dodržať poradie), vybrať príslušný program pekárničky. Za 3-5 hodín je chleba hotový.

Múka

Múka - najvýznamnejšia zložka zdravého domáceho chleba

Špalda – chlieb náš každodenný

Prečo pridávam do chlebovej zmesi Špaldu?pšeničná múka špalda - základ zdravej výživy

Pšeničná múka - Špalda (latinsky Triticum spelta) je predchodcom dnešnej šlachtenej pšenice.

Jej orechová chuť robí z chleba lahôdku, vhodnú aj ku každodennej káve.

V ľudovom liečiteľstve je uznávaná ako obilnina plná energie (rada sa vyhrieva na slniečku), ľahko straviteľná s množstvom nutričných látok, ktoré veľmi prospievajú nášmu organizmu, pretože podporuje:
  • stimuláciu imunitného systému
  • regeneruje telové bunky
  • chráni nás pred infekciami
  • pomáha pri liečbe alergii na lepok
  • podporuje trávenie a črevnú peristaltiku
  • má nižšiu toxicitu pre citlivých jedincov.

Je zaujímavé, že zrno má dvojitý obal, ktorý ho chráni pred kontamináciou z vonkajšieho prostredia. Vzhľadom ku svojej minimálnej reakcii na hnojenie umelými hnojivami, značnej odolnosti proti škodcom, chorobám a nepriaznivému počasiu je vhodná v ekologickom (organickom) poľnohospodárstve, hoci jej výnosnosť je menšia ako pri súčasnej pšenici. Je teda veľmi vhodná pre zdravú výživu.

múka špalda - základ zdravej výživyŠpalda obsahuje bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, cukry, veľké množstvo minerálov, draslík, fosfor, horčík, železo, skupinu B vitamínov.

Zo špaldy sa vyrába špaldová múka, špaldová kávovina (bez kofeinu), krúpy, vločky, krupica.

Chleba, do ktorého pridáme špaldovú múku má výraznú chlebovú vôňu a vydrží dlho vláčny a čerstvý. Keďže obsahuje podiel otrúb, cesto je ťažšie a chleba hutnejší – „nepapierák“.

Špaldu v kilovom balení predávajú aj v hypermarketoch. Jej cena je pomerne vysoká v porovnaní s klasickou múkou, no niektoré diety sú postavené vyslovene na chlebe pečenom z celozrnnej špaldy.

Cenové relácie:
špalda celozrnná od 1-1,6 € za kilo
špalda hladká od 2 - 2,8 € za kilo

Viac článkov...

Najnovšie komentáre

  • plody arónie majú trpkú chuť. Mám zemolez- tiež nejaká severská čučoriedka myslí... Čítajte viac ...
    17.07.17 12:12
  • Zdravicko..uz tyzden mam problem ze stale.citim vnutornu horucku...palenie v noh... Čítajte viac ...
    06.07.17 20:42
  • Prosim viete mi poradit, ako treba jostu na zostrihnut? Minulu jesen som si kupi... Čítajte viac ...
    16.04.17 20:15
  • prosím o radu, mám 4. rok vysadenú broskynu a stále nerodí. je to odroda Fairhav... Čítajte viac ...
    11.04.17 14:17
  • ahoj už asi 3 roky sa liečim na štítnu žlazu a chcem sa spýtat že čo by sa stalo... Čítajte viac ...
    04.04.17 17:48
  • ahoj Lenka ,nevešaj hlavu psychika robí svoje.JA sa liečim už 12 rokov. Aj mne p... Čítajte viac ...
    01.04.17 04:59
  • Pekný deň, mohol by ste poradiť čo užívate na podporu imunity a proti candide? Ď... Čítajte viac ...
    29.03.17 11:33
  • Postupne mi uschli už dve broskyne. Prejavilo sa to pomalým chradnutím až do usc... Čítajte viac ...
    27.03.17 18:16
RSS

Najčítanejšie komentáre

  • Do dnešného dňa banujem, že som neurobil to, čo naši susedia. V ílovitej pôde vy... Čítajte viac ...
  • S hryzcami bojujem už dva roky, nakoniec som to vzdal a snažím sa všetko, čo im... Čítajte viac ...
  • Ahoj Tiež pridávam do chleba špaldu, ale iba celozrnnú ku klasickej pšeničnej hl... Čítajte viac ...
  • Už asi pred 15 rokmi som začala s "Tibeťanmi" po zdravotných problémoch s chrbti... Čítajte viac ...
  • Dobrý deň, som rád, že uverejňujete na vlastnej koži odskúšané recepty. Skúšal s... Čítajte viac ...
  • Ahojky, máte niekto hypofunkciu štítnej žľazy? Zaujímalo by ma, či niekto nemá r... Čítajte viac ...
  • No nemoc ktorú máš mám tiež a hormonálne zmeny v tele vedú tiež ku psychoproblém... Čítajte viac ...
  • Ahoj Amálka, konečne som našla niekoho, kto má rovnaké príznaky ako ja – na vyše... Čítajte viac ...
RSS

Štatistika

Členovia : 5
Článkov : 127
Webové prepojenia : 6
Počet zobrazení obsahu : 1598210
Máme online 22 hostí 
soľ