záhrada v máji botanical

Najnovšie...

kompava - výživoté doplnky


predaj bylín

herbár
rady bylinare karla
quadra synergy
nadeje
zore
eutrofia
walmark
homeopatia-abc

laboratorny sprievodca


Úvodná stránka Pečenie domáceho chleba Ako upiecť domáci chlieb

Ako upiecť domáci chlieb

Prečo domáci chlieb?

ako upiecť chlieb chleba doma

  • zdravotné dôvody
  • nezávislosť
  • kvalita
  • pestrosť ponuky receptov
  • výborné chuťové vlastnosti
  • potešenie pre gurmánov
  • trvanlivosť
  • výhodná cena
  • existencia domácich pekární
  • pohoda pri pečení - bez námahy upečie i laik

Hlavne zo zdravotných dôvodov som kúpil domácu pekáreň chleba. Po zhliadnutí jej práce by som ju prirovnal k automatickej pračke.
Naleješ, nasypeš, nastavíš, čakáš, vyberieš, vychladíš, nakrájaš ... zješ - len sa tak zapráši.

Dosť úkonov, v porovnaní s nákupom v obchode, ale stojí to zato. Odkedy ju máme, kupujem chlieb len príležitostne.

Najčastejšie pečiem celozrnný chlieb, do ktorého pridávam stale iné semienka (ľanové, slnečnicové, sezamové), alebo pšeničné klíčky, sojové vločky, a iné zdravé suroviny. Som alergický na rascu, tak ju vynechám.

Pri pečení chleba v pekárničke šetrím veľa času (3-4 hodiny) v porovnaní s ručným spôsobom prípravy a pečenia klasickým spôsobom v rúre.
Nepotrebujem riad, hrnce, misy, stačí len - do pekárne nasypať suroviny podľa receptu (je potrebné dodržať poradie), vybrať príslušný program pekárničky. Za 3-5 hodín je chleba hotový.
Chlieb z domácej pekárne vyzerá trochu inak ako kupovaný z obchodu. Miesto oblého bochníku je tehlovitého tvaru. Kôrku má aj vďaka pekárničke Moulinex (dve špirály - dole aj v strede) po celom povrchu ako klasický chlieb, dokonca si môžem vybrať tmavosť zapečenia kôrky.
Chlieb je možné piecť podľa rôznych receptov (niektoré si môžem stiahnúť tu), čo je o trochu lacnejšie oproti nakupovaným zmesiam. Recept si môžem upraviť podľa fantázie alebo vymyslieť vlastný.

Ak dáte prednosť chlebovým zmesiam (na trhu je ich tiež dosť), stačí priliať ku zmesi tekutinu, zapnúť pekáreň a nemusíte sa starať, či ste tam dali suroviny v správnom pomere, či cesto nevykysne, nezrazí sa alebo inak neznehodnotí.

Kvalita a čerstvosť použitých ingrediencií je rovnako dôležitá ako presnosť merania.

Múka

pšeničná múka je delená do tried podľa
  • množstva otrúb, ktoré obsahuje
  • a obsahu popola, čo je minerálny obsah, ktorý zostane po spálení po dobu 2 hodín v peci pri 900 °C.)
Čím väčšie číslo, tým bola zo zrna použitá väčšia časť k zomletiu a múka obsahuje viac minerálov a vlákniny.
  • Mäkká biela múka (75% extrakčný podiel)
  • Tvrdá biela múka špeciálne pre pečenie chleba (rovnako 75% extrakčný podiel, ale je vyrobená zo zrna s vyšším proteínovým obsahom než mäkká múka)
  • Tmavá múka (85% extrakčný podiel)
  • Celozrnná múka (100% extrakčný podiel – behom mletia nie je nič odstránené)
  • (Poznámka: žitná múka je klasifikovaná rovnakým spôsobom.)
Pri používaní väčšieho množstva múky s vysokým obsahom otrúb získame menej nadýchaný peceň.

Tiež potrebné množstvo vody závisí na type múky. Sledujte konzistenciu cesta, po sformovaní do bochníčku, musí byť hladké a elastické a nesmie sa lepiť k nádobe na pečenie.

Múka - vhodná k pečeniu chleba - nevhodná k pečeniu chleba

Múka vhodná pre pečenie chleba má vysoký obsah lepku, ktorý pomáha chlebu vykysnúť. Jedná sa zvlášť o pšeničnú múku, špaldovú múku a kamutovú múku.

Menej vhodné múky na pečenie chleba (žitná,kukuričná, pohánková, gaštanová) by mali byť použité len ako prídavok k inému typu múky v podielu 10 až 50%, v závislostí na danej múke (niektoré majú veľmi výraznú chuť a mali by byť používané s mierou).

To, čo múku robí vhodnú na pečenie chleba, silne závisí na type a pôvode múky. Je to výrobné tajomstvo výrobnej značky danej múky!

Droždie

Droždie by malo byť pridávané priamo do nádoby na pečenie vašej domácej pekárne spoločne s ostatnými ingredienciami.
Droždie rozdrv v prstoch tak, aby sa lepšie rozpustilo. Najlepšie v troche vlažného mlieka premiešaj lyžičkou na tekutinu. Zvoľte teplotu blízku 37 °C, pri nižšej dobre nevykysne, pri vyššej stratí silu kysnutia. Dodržuj stanovené množstvo a nezabudnite ich znásobiť, ak použiješ čerstvé droždie.
DÔLEŽITÉ: Droždie nikdy nesmie prísť do priameho kontaktu so soľou!!!

Prášok do pečiva
nie je vhodný pre pečenie chleba.
Lepšie ako klasické droždie /hoci pracnejšie a náročnejšie na čas/ je použitie tradičného kvásku, či už pšeničného alebo ražného.

Soľ je zásadná pri pečení chleba. Zvyšuje chutnosť - umožňuje cestu kysnúť.

Odmeraj ju opatrne, pretože
  • príliš málo soli môže spôsobiť, že cesto príliš vykysne - potom pri pečení poklesne
  • príliš veľasoli spomaľuje proces kysnutia.
Používaj jemne mletú soľ (hrubozrnná soľ môže poškrabať nádobu pekárne) a radšej soľ nerafinovanú.

Ekvivalenty - sušené a čerstvé droždie

Sušené droždie (v lyžičkách) 1 1,5 2 3 3,5 4 4,5 5
Čerstvé droždie (v gramoch) 10 15 21 30 35 42 45 50

Cukor

tiež pomáha procesu kysnutia, nasycuje droždie a dodáva chlebu zlatkavú kôrku. Pokiaľ
používaš čerstvé droždie, je dobré dávať cukor priamo k nemu. Podobne ako soľ musí byť presne odmeraný. Môžeš použiť biely práškový cukor, surový trstinový cukor, hnedý cukor, med, melasu a dokonca i javorový sirup.

Ostatné ingrediencie:

Tuky

tuky dodávajú jemnejšiu, chutnejšiu chuť chleba a zvyšujú jeho dobu trvanlivosti. Môžu byť použité všetkydruhy tukov, najlepšiu chuť však dodá maslo a olivový olej. Ak použiješ maslo, nakrájaj ho na malé kúsky tak, aby sa ľahšie zmiešalo s cestom.

Mlieko a mliečne výrobky

použitie mlieka alebo mliečnych výrobkov pridáva chlebu nutričnú hodnotu, tiež mení chuť a štruktúru. Ako emulgátory dodávajú pekný vzhľad chlebovej striedky. Môžeš použiť čerstvé výrobky alebo v prášku.

Vajcia

obohacujú cesto, vylepšujú farbu chleba a dodávajú mu jemnejšiu štruktúru. Používajú sa pri výrobebriošek a brioškového chleba.

Menia chuť a štruktúru chleba a pomáhajú mu vykysnúť

Dochucovadlá a voliteľné prídavky

korenie, semienka, ovocie, sušená alebo čerstvá zelenina, kúsky slaniny alebo olivy môžu byť pridané do chleba. Mimo mletého korenia, ktoré sa dá pridať na začiatku s múkou, musia byť tieto ingrediencie do nádoby na pečenie pridané až po zvukovom signále(zapípaní) tak, aby nedošlo k ich poškodeniu počas procesu miešania a boli do cesta len zamiešané.

Ingrediencie by mali byť pridávané len v malom množstve, v opačnom prípade cesto nemusí správne vykysnúť.

Nadrvil som celý sáčok semienok na drobné kúsky, ktoré v malom množstve (1 kopcovanú polievkovú lyžicu) pridávam do cesta spolu s múkou. Po čase sa mi však zdá, že celé semienka sú lahodnejšie oku i na chuť a tak...

Prajem veľa úspechov a dobrú chuť.

Pridať komentár

Je povolené pridávanie komentárov bez registrácie.
Komentáre budú uverejnené po ich schválení.
Ďakujem za pochopenie

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Súvisiace články

Najnovšie komentáre

  • Maliny obvykle pomerne bohato odnožujú, takže najjednoduchšie je ich rozmnožovať... Čítajte viac ...
  • a dávajte si obklady aké chcete!Hádama aspoň tušíte,že činnosť štítnej žľazy nao... Čítajte viac ...
  • dobry den ja mam problem so stitnou zlazou a strasne chudnem co by ste mi poradi... Čítajte viac ...
  • Kto mi poradí ako sa dá vytvoriť koruna stromu "slivka". Zasadili sme slivku a s... Čítajte viac ...
  • som sa prehliadanie on-line viac ako tri hodiny dnes, ale nikdy som nenašla žiad... Čítajte viac ...
  • a obsahuje vôbec naše mlieko, ktoré dostaneme v obchodoch vápnik ?.... ha ha ha ... Čítajte viac ...
  • Ako sa dá vytvoriť koruna slivky? Stále nám rastie do výšky. Vôbec nevyháňa bočn... Čítajte viac ...
  • prosim poradte aku konštruciu mam robit pod maliny prosim ak sa da prijmem fotto... Čítajte viac ...
RSS

Najčítanejšie komentáre

  • Do dnešného dňa banujem, že som neurobil to, čo naši susedia. V ílovitej pôde vy... Čítajte viac ...
  • S hryzcami bojujem už dva roky, nakoniec som to vzdal a snažím sa všetko, čo im... Čítajte viac ...
  • Ahoj Tiež pridávam do chleba špaldu, ale iba celozrnnú ku klasickej pšeničnej hl... Čítajte viac ...
  • Už asi pred 15 rokmi som začala s "Tibeťanmi" po zdravotných problémoch s chrbti... Čítajte viac ...
  • Dobrý deň, som rád, že uverejňujete na vlastnej koži odskúšané recepty. Skúšal s... Čítajte viac ...
  • Ahojky, máte niekto hypofunkciu štítnej žľazy? Zaujímalo by ma, či niekto nemá r... Čítajte viac ...
  • No nemoc ktorú máš mám tiež a hormonálne zmeny v tele vedú tiež ku psychoproblém... Čítajte viac ...
  • Ahoj Amálka, konečne som našla niekoho, kto má rovnaké príznaky ako ja – na vyše... Čítajte viac ...
RSS

Štatistika

Členovia : 5
Článkov : 126
Webové prepojenia : 6
Počet zobrazení obsahu : 903765
Máme online 10 hostí 
soľ