záhrada v máji botanical

Najnovšie...

kompava - výživoté doplnky


predaj bylín

rady bylinare karla
quadra synergy
nadeje
zore
eutrofia
walmark
homeopatia-abc

laboratorny sprievodca


 pubmed
lepšie žiť

Múka

Múka - najvýznamnejšia zložka zdravého domáceho chleba

Špalda – chlieb náš každodenný

Prečo pridávam do chlebovej zmesi Špaldu?pšeničná múka špalda - základ zdravej výživy

Pšeničná múka - Špalda (latinsky Triticum spelta) je predchodcom dnešnej šlachtenej pšenice.

Jej orechová chuť robí z chleba lahôdku, vhodnú aj ku každodennej káve.

V ľudovom liečiteľstve je uznávaná ako obilnina plná energie (rada sa vyhrieva na slniečku), ľahko straviteľná s množstvom nutričných látok, ktoré veľmi prospievajú nášmu organizmu, pretože podporuje:
  • stimuláciu imunitného systému
  • regeneruje telové bunky
  • chráni nás pred infekciami
  • pomáha pri liečbe alergii na lepok
  • podporuje trávenie a črevnú peristaltiku
  • má nižšiu toxicitu pre citlivých jedincov.

Je zaujímavé, že zrno má dvojitý obal, ktorý ho chráni pred kontamináciou z vonkajšieho prostredia. Vzhľadom ku svojej minimálnej reakcii na hnojenie umelými hnojivami, značnej odolnosti proti škodcom, chorobám a nepriaznivému počasiu je vhodná v ekologickom (organickom) poľnohospodárstve, hoci jej výnosnosť je menšia ako pri súčasnej pšenici. Je teda veľmi vhodná pre zdravú výživu.

múka špalda - základ zdravej výživyŠpalda obsahuje bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, cukry, veľké množstvo minerálov, draslík, fosfor, horčík, železo, skupinu B vitamínov.

Zo špaldy sa vyrába špaldová múka, špaldová kávovina (bez kofeinu), krúpy, vločky, krupica.

Chleba, do ktorého pridáme špaldovú múku má výraznú chlebovú vôňu a vydrží dlho vláčny a čerstvý. Keďže obsahuje podiel otrúb, cesto je ťažšie a chleba hutnejší – „nepapierák“.

Špaldu v kilovom balení predávajú aj v hypermarketoch. Jej cena je pomerne vysoká v porovnaní s klasickou múkou, no niektoré diety sú postavené vyslovene na chlebe pečenom z celozrnnej špaldy.

Cenové relácie:
špalda celozrnná od 1-1,6 € za kilo
špalda hladká od 2 - 2,8 € za kilo

Komentárov  

 
# Celozrnná špaldaAlena 2010-01-10 06:03
Ahoj
Tiež pridávam do chleba špaldu, ale iba celozrnnú ku klasickej pšeničnej hladkej múke a mám tak celozrnný chlieb. Je výborný a má naozaj orechovú chuť.
Jeden kilový sáčok mi stačí na 6 kilových chlebov. ;-)
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 
 
# Špaldová múkaMajka 2011-03-17 19:52
Ahoj!
Ja už 2 mesiace frčím na špaldovej múke. Pečiem si chlieb, pečivo, múku pridávam aj do halušiek, palaciniek, do koláčov, do sušienok... Miešam v niektorých receptoch druhy múky, pretože biela múka mi vadí na črievka. Bývalo mi z nej veľmi zle...:-(( ale teta špaldička (múka) je ako balzam na moje črievka!!! :-) Hotový zázrak. :-)
Výborné stránky!!! Veľmi sa mi páčia. Je tu veľa zaujímavého na čítanie. Som rada, že je tu aj o špaldovej múke a o voňavom chlebíku. Aj to video z pekárne je super! Vonia až sem...:-)
Odpovedať | Odpovedať citáciou | Citovať
 

Pridať komentár

Je povolené pridávanie komentárov bez registrácie.
Komentáre budú uverejnené po ich schválení.
Ďakujem za pochopenie

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Súvisiace články

Najnovšie komentáre

  • Vie mi niekto poradiť či sa mi podarí vypestovať lieskové oriešky aj keď mám len... Čítajte viac ...
    06.11.17 11:24
  • Dobry den idem si v zahradke vysadit styri lieske budu to kry a mali by aj sluzi... Čítajte viac ...
    22.10.17 16:54
  • Dobrý deň. Potrebujem poradiť. Od marca beriem l tyroxín. 50 mg denne Na lacno p... Čítajte viac ...
    26.09.17 11:35
  • Tento rok my vyhynuli 2 marhule v letnom období ,jedna mala 7 rokov a druhá 2 ,j... Čítajte viac ...
    17.09.17 11:21
  • Dodal by som tip k vyrieseniu zavlahy pri vysadbe novych stromov. Jedna sa o vod... Čítajte viac ...
    20.08.17 21:22
  • plody arónie majú trpkú chuť. Mám zemolez- tiež nejaká severská čučoriedka myslí... Čítajte viac ...
    17.07.17 12:12
  • Zdravicko..uz tyzden mam problem ze stale.citim vnutornu horucku...palenie v noh... Čítajte viac ...
    06.07.17 20:42
  • Prosim viete mi poradit, ako treba jostu na zostrihnut? Minulu jesen som si kupi... Čítajte viac ...
    16.04.17 20:15
RSS

Najčítanejšie komentáre

  • Do dnešného dňa banujem, že som neurobil to, čo naši susedia. V ílovitej pôde vy... Čítajte viac ...
  • S hryzcami bojujem už dva roky, nakoniec som to vzdal a snažím sa všetko, čo im... Čítajte viac ...
  • Ahoj Tiež pridávam do chleba špaldu, ale iba celozrnnú ku klasickej pšeničnej hl... Čítajte viac ...
  • Už asi pred 15 rokmi som začala s "Tibeťanmi" po zdravotných problémoch s chrbti... Čítajte viac ...
  • Dobrý deň, som rád, že uverejňujete na vlastnej koži odskúšané recepty. Skúšal s... Čítajte viac ...
  • Ahojky, máte niekto hypofunkciu štítnej žľazy? Zaujímalo by ma, či niekto nemá r... Čítajte viac ...
  • No nemoc ktorú máš mám tiež a hormonálne zmeny v tele vedú tiež ku psychoproblém... Čítajte viac ...
  • Ahoj Amálka, konečne som našla niekoho, kto má rovnaké príznaky ako ja – na vyše... Čítajte viac ...
RSS

Štatistika

Členovia : 5
Článkov : 127
Webové prepojenia : 6
Počet zobrazení obsahu : 1694998
Máme online 52 hostí 
soľ