záhrada v máji botanical

Najnovšie...

kompava - výživoté doplnky


predaj bylín

herbár
rady bylinare karla
quadra synergy
nadeje
zore
eutrofia
walmark
homeopatia-abc

laboratorny sprievodca


Úvodná stránka Rady a skúsenosti Ako rezať ovocné dreviny

Ako rezať ovocné dreviny

Rez ovocných drevín

Aj menej kvalitne urobený rez, je lepší ako žiadny rez.
Rez stromov je jedným z najdôležitejších agrotechnických zásahov. Pre začiatočníka je komplikovaný, ale pri osvojení si určitých zásad ani menej skúsený záhradkár nemôže pritom urobiť veľkú škodu, na rozdiel od štepenia, očkovania, vrúbľovania — čo patrí už do ,vysokej školy" záhradkárstva.

Všeobecné informácie o reze ovocných drevín

Konár buď intenzívne rastie, mohutnie a nerodí alebo naopak.

Pritom výhonky, smerujúce kolmo hore, predstavujú prvý extrém, výhonky vodorovné druhý. Konáre šikmé v uhle 45 stupňov tvoria priemer.

Keď odrežeme konárik za púčikom, ktorý smeruje dole, ďalší výhonok vyženie tým smerom a korunu nám bude rozširovať, zvýši sa úrodnosť.
Rez za púčikom, smerujúcim hore, spôsobí, že ďalší rast usmerníme hore.

Rezom tvarujeme, formujeme korunu.

Rez má vplyv aj na úrodu. Odstránením častí konárikov s kveto nosnými púčikmi skoro na jar pri nadmernej násade spôsobíme, že na jeden plod prípadné viac listov, bude lepšie vyživovaný, plody budú väčšie a nebudú natoľko padať — úroda bude v dôsledku toho väčšia.

Príliš energické rezanie mladých stromčekov asimilačnú plochu zmenšuje natoľko, že vývoj stromu sa príliš pribrzdí.

Rezom ovplyvňujeme aj životnosť stromu. Veľký počet slabších konárov základnej kostry a vývoj tzv. konkurenčných výhonkov (ktoré priliehajú ku konárom v tesnom uhle) spôsobuje, že konáre sa neskôr lámu.

Energicky zrezané stromy vyháňajú pridlhé letorasty s nedostatočne vyzretým drevom a životnosť stromu sa nám kráti namŕzaním,

Podľa funkcie rozoznávame

Rez výchovný

Týmto rezom ovplyvňujeme tvarovanie stromu, jeho koruny po vysadení. Končí sa dopestovaním základnej kostry koruny,

Predovšetkým vyberieme štyri až päť silných, optimálne rozložených výhonkov, ktoré nám budú tvoriť kostru, aby sa dobre vyvinuli, ostatné odstránime. Aj výhonky základnej kostry skracujeme, aby boli pevnejšie.

Horné púčiky všetkých výhonkov by mali byť v rovnakej výške. Preto vyššie položené výhonky režeme viac, nižšie položené menej. Vyššie končiace výhonky by sa nám totiž vyvíjali príliš rýchlo na úkor ostatných. Toto využívame pre posilnenie výhonku stredného konára, ktorý má o 10 — 15 cm vyčnievať. Získava tým veľkú výhodu. Aby neprerástol príliš, každý rok ho skracujeme úmerne k ostatným na spomínaných 10 — 15 cm.

Pri rezaní musíme mať predstavu o konečnej forme koruny, ktorú chceme dopestovať.

Rez udržovací

Po skončení výchovného rezu v ďalších rokoch pokračujeme rezom udržovacím, ktorým naďalej ovplyvňujeme správny pomer medzi rastom a rodivosťou stromu.

Prvé roky po skončení výchovného rezu má strom sklon ešte vyháňať do vnútra korunky bujné mladé výhonky. Aby nám korunu nepriaznivo nezahustili, odstraňujeme ich, korunu presvetľujeme (hovorí sa aj o reze presvetľujúcom).

Prerezávame aj ostatné výhonky spôsobom, ako si to jednotlivé druhy a odrody ovocných stromov vyžadujú. Ako sa postupne zvyšuje úroda, tak sa znižuje, brzdí rast stromu, obrast schne, strom ľahko napadajú škodcovia. Strom aj naďalej nasadzuje nadmerné množstvo kvetov. Keby sme situáciu ponechali prirodzenému vývoju, získame periodickú, kolísavú rodivosť.

Riadime sa zásadou, že odrežeme radšej viac tenkých konárikov, ako jeden hrubší, rany sa ľahšie hoja. Je pochopiteľné, že odstraňujeme aj choré, suché, poškodené, križujúce sa konáre.

Rez zmladzujúci

V období, keď strom už nevytvára žiadne alebo len veľmi slabé prírastky, nasadzuje nadmerné množstvo plodov, ovocie je podradné, trpí chorobami a škodcami, vtedy prikročíme k hlbšiemu zmladzovaniu.

Je to zásah taký radikálny, že strom musíme naň pripraviť kvalitným hnojením. Príliš slabé stromy sa zmladzovať nedajú. Je pravidlo, že jabloň sa môže zmladzovať medzi 30. — 40. rokom hruška od 40 do 50, čerešňa a višňa od 25 do 30 i slivka od 15 do 20 rokov.

Stromy s príliš hustými konármi by sme radikálnym rezom pripravili o takú časť listov, že by uhynuli. Preto ich na začiatku zmladzujeme miernymi rezom a až po vypučaní pukov na holých častiach režeme kratšie. Aby sme neobmedzili, najmä prv; rok-dva po reze príliš asimilačnú plochu lístia, ponecháme na strome všetky výhonky, aj tie, ktoré by sme ináč udržovacím rezom odstraňovali. Tento zasa urobíme až neskôr.

Horné konáre majú výhodnejšiu polohu a preto ich môžeme rezať viac. Spodné režeme menej.

Pri reze korunu režeme do uhla, ktorý konkrétnemu druhu stromu najlepšie vyhovuje. Znamená to že jabloň režeme na uhol 100 — 120 stupňov, hrušky slivku a ďalšie kôstkoviny na 75 — 100 stupňov.

Zmladzovací rez je významné opatrenie, ktorý môžeme obnoviť rodivosť a kvalitu starších stromov.

Pridať komentár

Je povolené pridávanie komentárov bez registrácie.
Komentáre budú uverejnené po ich schválení.
Ďakujem za pochopenie

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

  • a dávajte si obklady aké chcete!Hádama aspoň tušíte,že činnosť štítnej žľazy nao... Čítajte viac ...
  • dobry den ja mam problem so stitnou zlazou a strasne chudnem co by ste mi poradi... Čítajte viac ...
  • Kto mi poradí ako sa dá vytvoriť koruna stromu "slivka". Zasadili sme slivku a s... Čítajte viac ...
  • som sa prehliadanie on-line viac ako tri hodiny dnes, ale nikdy som nenašla žiad... Čítajte viac ...
  • a obsahuje vôbec naše mlieko, ktoré dostaneme v obchodoch vápnik ?.... ha ha ha ... Čítajte viac ...
  • Ako sa dá vytvoriť koruna slivky? Stále nám rastie do výšky. Vôbec nevyháňa bočn... Čítajte viac ...
  • prosim poradte aku konštruciu mam robit pod maliny prosim ak sa da prijmem fotto... Čítajte viac ...
  • Vyšla kniha od Frolova, kde viac krát zdôrazňuje, že treba dýchať len bránicou, ... Čítajte viac ...
RSS

Najčítanejšie komentáre

  • Do dnešného dňa banujem, že som neurobil to, čo naši susedia. V ílovitej pôde vy... Čítajte viac ...
  • S hryzcami bojujem už dva roky, nakoniec som to vzdal a snažím sa všetko, čo im... Čítajte viac ...
  • Ahoj Tiež pridávam do chleba špaldu, ale iba celozrnnú ku klasickej pšeničnej hl... Čítajte viac ...
  • Už asi pred 15 rokmi som začala s "Tibeťanmi" po zdravotných problémoch s chrbti... Čítajte viac ...
  • Dobrý deň, som rád, že uverejňujete na vlastnej koži odskúšané recepty. Skúšal s... Čítajte viac ...
  • Ahojky, máte niekto hypofunkciu štítnej žľazy? Zaujímalo by ma, či niekto nemá r... Čítajte viac ...
  • No nemoc ktorú máš mám tiež a hormonálne zmeny v tele vedú tiež ku psychoproblém... Čítajte viac ...
  • Ahoj Amálka, konečne som našla niekoho, kto má rovnaké príznaky ako ja – na vyše... Čítajte viac ...
RSS

Štatistika

Členovia : 5
Článkov : 126
Webové prepojenia : 6
Počet zobrazení obsahu : 898500
Máme online 13 hostí 
soľ