záhrada v máji botanical

Najnovšie...

kompava - výživoté doplnky


predaj bylín

herbár
rady bylinare karla
quadra synergy
nadeje
zore
eutrofia
walmark
homeopatia-abc

laboratorny sprievodca


Úvodná stránka Stravovanie

Správne stravovanie a dýchanie

Tryptofán v banánoch

Dobrá nálada


Banány obsahujú tri prírodné cukry - sacharózu, fruktózu a glukózu, ktoré sú kombinované s vlákninou, pritom poskytujú okamžité, trvalé a podstatné zvýšenie energie.

banán a tryptofánLen dva banány poskytnúť dostatok energie pre namáhavé cvičenie alebo dvojhodinovú prácu.

Podľa výskumov medzi ľuďmi, ktorí trpia depresiou, veľká časť sa cíti oveľa lepšie po požití banánu preto, lebo obsahuje tryptofán, druh proteínu, ktorý telo premení na serotonín, čím sa nám zlepší nálada, budeme lepšie relaxovať a cítiť sa šťastnejší. Okrem tryptofánu, obsahujú banany aj vitamín B6 (pyridoxín), ktorý okrem iného reguluje hladinu glukózy v krvi, čo má tiež pozitívny vplyv na našu náladu.

Vysoký obsah železa v banánoch dokáže stimulovať tvorbu hemoglobínu v krvi a pomáha v prípade anémie.

Toto jedinečné tropické ovocie je veľmi bohaté na draslík a pritom nízky obsah soli, takže je ideálny na stabilizáciu krvného tlaku, čím vzniká znižovanie rizika mŕtvice. Okrem toho draslík v strave pomáha obnoviť normálnu činnosť tráviaceho traktu, pomáha prekonať problémy hrubého čreva, bez použitia laxatív. Banán upokojuje žalúdok, pôsobí aj ako prírodný antacid v tele, takže pôsobí aj proti páleniu záhy.banán v našej strave

Banány majú aj vysoký obsah vitamínov skupiny B, ktoré upokojujú nervový systém a pôsobia synergicky, ako zladený B komplex.

Banány môžu pomôcť ľuďom, ktorí sa snažia prestať fajčiť. Vitamíny B6 a B12, rovnako ako draslík a horčík, pomáhajú telu zotaviť sa z účinkov nikotínu.

Draslík je životne dôležitý minerál, ktorý pomáha normalizovať srdcový tep, a umožňuje dodávať kyslík do mozgu. Zároveň reguluje hladinu vody v tele.

Nácvik vnútorného dýchania

Ako cvičím endogénne dýchanie

Vykonávam plynulý nádych pomaly a pokojne, nerozmýšľam nad tým, že dýcham. Výdych je taký dlhý, akého som len schopný aj bránicou, pritom sa nafukuje a vťahuje brucho. Nesústreďujem sa na dýchanie bránicou aj preto, lebo nastáva prirodzene samo, po unavení medzirebrových dýchacích svalov, čo osobne cítim asi po 15 minútach tréningu.Vnútorné dýchanie pomocou frolovho prístroja

Pri tomto spôsobe dýchania sa prehlbuje aj automatický dych. Dôležité je cítiť pravidelne prebublávajúcu kvapalinu v prístroji, jej jemné vibrácie a v prípade pridanej Vincentky aj špecifickú jódovú vôňu.
Vďaka tvoreniu bublín dochádza k tlakovej vibrácii, ktorá je závislá na
  • výške kvapaliny vo vnútri prístroja
  • zároveň aj na rýchlosti dýchania.
Vyššia hladina vody a pomalší, plynulý dych (pri vodorovne stojacom prístroji) produkujú veľké bubliny, ktoré skvalitňujú celkový výkon masáže. Masážou dochádza k uvoľňovaniu hlienov viazaných v prieduškách hlavne v menej frekventovaných oblastiach pľúc.

Bežne človek dýcha iba zlomkom svojej kapacity, čo má za následok zápaly priedušiek starým, hustnúcim hlienom plným prachu, mikróbov, zvyškov krviniek a odumretých slizničných čiastočiek.

Nedostatočne a povrchne dýchajúce telo má v pľúcach hotové smetisko, ktoré pri nešportovcoch presahuje polovicu dychovej kapacity. Smetisko je zdrojom skazy, lebo mikróbom, plesniam a vírusom sa veľmi dobre darí. Nánosy znečisteného hustého hlienu v prieduškách blokujú priechod vzduchu a tým aj prenos kyslíka a oxidu uhličitého – som pridusený. Asi tak, ako keď sa pri potápaní nemôžem nadýchnuť a dochádza mi vzduch.

Postupom času si na túto skutočnosť navyknem, čím však výrazne opotrebujem organizmus. Dochádza k chronickému menšiemu i väčšiemu opuchu pľúc, čo znova zhoršuje prietok krvi malým obehom a mechanicky sa v malom obehu zvyšuje tlak, čo môže viesť až k srdečnému zlyhávaniu.

Endogénne dýchanie a s ním spojenú masáž priedušiek je nutné vykonávať bez akýchkoľvek pocitov bolesti, tlaku, dušnosti - dýchavičnosti, bolenia hlavy - tlaku v hlave či bolenia dýchacích svalov. V prípade problémov je nutná konzultácia s lekárom, ktorý by mal poradiť aj v prípade pocitu alebo podozrenia na nejakú chorobu, neduživosť, ak mám pocit strachu z bublania, ale oprávnene si myslím, že by endogénne dýchanie mohlo byť pre moje telo prínosom.

Vynikajúci efekt dosahujú aj dlhodobí fajčiari, ktorí môžu prečistiť svoje priedušky a začnú vykašľávať dlhodobo ukladaný hlien, tmavého zafarbenia. Preto sa netreba obávať, čo sa deje, iba telo doluje z „uhoľných“ zásob nečistotu na povrch zemský.

S endogénnym dýchaním – cvičením je obvykle spojená aj zvýšená únava málo používaných dýchacích svalov, ktorá niekedy skončí až po mesiaci poctivého a pravidelného cvičenia. Zhrubnuté tkanivo nepohyblivých svalov a priedušiek môže už pri slabom cvičení vytvárať opuch tak, ako pri veľmi unavených svaloch kdekoľvek na tele, čo sa v hrudi prejavuje ľahkou bolesťou. Aj z toho dôvodu je nutné zvyšovať dávku, dĺžku aj intenzitu dychového cvičenia postupne, aby ma únava z prvého týždňa neodradila. Nedostatočne používané pľúcne tkanivo je pomerne stuhnuté a na plný dych sa musí celé týždne adaptovať na pružný a plnohodnotný stav.

Prvý týždeň teda cvič pozvoľne asi iba 10 minút ráno a 10 minút večer, prípadne aj menej, čo závisí od vlastných pocitov a od sily a trénovanosti dýchacích svalov, pritom nemusím začítať s plnou dávkovacou nádobkou vody, aby záťaž nebola veľká. Treba si dať podľa toho, koľko zvládnem.

Optimálna dĺžka masáže sa postupne predlžuje až na hodinu i viac denne, najlepšie je bublať večer, pri televíznom programe, správach či filme, kde zabudnem že dýcham pomocou prístroja. Začnem ráno aspoň 20 – 30 minútami, vhodné je pridať si niekoľko minút až štvrťhodiniek i počas dňa. Pri ťažších prípadoch je bublanie vhodné s citom odsledovať a bublať iba do miernej únavy, aby som nevyvolal dýchacie problémy.

Dýchať - bublať možno aj po fyzickej i športovej námahe, keď sa efekt prejaví v metabolizácii kyseliny mliečnej a regenerácii svaloviny.

Nevhodné je používanie frolovho tranažéra skoro po jedle s plným bruchom.

Očakávané výsledky sa dostavia pri pravidelnom cvičení s pocitom hlbšieho nádychu a dlhšieho vydychovania. Trvalejší efekt sa prejaví po týždňoch, mesiacoch až roku cvičenia. Treba byť iba trpezlivý a vytrvalý a efekt ozmladzovania bude výraznejší aj tým, že sa budú lepšie čistiť bunkové membrány.

Veľmi vhodné je užívať bylinkové čaje čistiace krv a pečeň a stravu doplniť o vhodné – nechemizované ovocné a zeleninové produkty bez tepelnej úpravy. Okrem stravy je nutná každodenná prechádzka či práca na čerstvom vzduchu a aj drobné cvičenie hrudných svalov, rúk, trupu, kde postačuje cvičenie piatich tibeťanov.

Vnútorné dýchanie

Endogénne - vnútorné dýchanie

Okrem správneho stravovania má na ozdravné procesy v tele vplyv aj správne dýchanie. Správne dýchanie je základným predpokladom pre celý rad ozdravovacích procesov v tele.

endogenne dychanieDôležitá je kvalita výdychu s jeho postupným predlžovaním. Aby sme sa naučili správne dýchať potrebujeme malú pomôcku – dýchací trenažér, ktorý efektívne pomáha regulovať náš výdych oproti slabému odporu vody.

Endogénne dýchanie pritom pomáha riešiť problémy s pľúcami, srdcom, cievami, štítnou žľazou či obličkami. To sú iba orgány, ktoré reagujú ako prvé, hneď na začiatku nácvikového procesu.

Pri endogénnom, teda bránicovom – vnútornom type dýchania vstrebávame vzduch, ktorý zodpovedá 1600 – 2000 metrov nad morom. Vzduch je redší, čo núti náš organizmus k lepšej látkovej výmene. Veď práve ľudia žijúci v spomenutých nadmorských výškach sa dožívajú vysokého veku. Žralok, delfín, veľryba a aj morská korytnačka neochorejú na žiadnu degeneratívne chorobu a dožívajú sa vysokého veku, lebo majú vybudovaný dokonalý imunitný systém. Pritom dýchajú pľúcami (iba žralok využíva na dýchanie žiabre), vzduch nasávajú nad hladinou mora a po ponore ho vedia dlho a efektívne využívať.

Endogénnym dýchaním pomocou trenažéra vlastne napodobňujeme dýchanie morských cicavcov, pritom výskumy dokázali, že pomocou trenažéra má človek dýchať minimálne 6-12 mesiacov, aby sa dosiahol požadovaný efekt a naučil sa dýchať spontánne.

Keď na začiatku dokážem vydychovať iba 5 sekúnd, na konci nácviku to môžu byť iba dva výdychy za minútu a o to práve ide. Neskôr sa dá vydržať bez prístroja, vnútorné dýchanie si osvojím a stane sa samozrejmosťou.

Prístoj vyvinul ruský biochemik a vedec Vladimír Fedorovič Frolov, ktorý si podľa jeho slov vnútorným dýchaním vyliečil rakovinu slepého čreva, prekonal následky tuberkulózy a stratili sa mu bolesti pri srdci, aj v žalúdku.

Stav jeho buniek, podľa neho, zodpovedal bunkám 35 ročného športovca. Vladimír Fedorovič Frolov zomrel roku 2009 vo veku 71 rokov.

Známe sú aj prípady vyliečenia leukémie a obnovenia potencie a schopnosti mať deti aj vo vysokom veku.

V tkanivách sa totiž menia všetky bunky, činnosť orgánov sa zlepšuje, organizmus sa postupne detoxikuje, čím dochádza k ozdraveniu krvi, ktoré prebieha priebežne.

Kvalita krvi je odrazom imunitného systému, čo však necítim a hľadám pomoc až keď mám problémy. To, že zmenou stravy môžem pomôcť zlepšiť svoj zdravotný stav sa mi lepšie chápe ako to, že zmenou spôsobu dýchania na vnútorné – endogénne dýchanie sa môžem vyliečiť.
Aj tento typ dýchania má svoje opodstatnenie pri jednotlivých diagnózach a odporúča ho lekár. Ak ako pacient prijmem tento spôsob a budem sa držať pokynov, čoskoro sa presvedčím o účinkoch.

Osobne som pocítil účinky už po šiestich nácvikoch. Spočiatku iba 10 minútových, neskôr po 20 minútach som pocítil ľahkosť na pľúcach, dýchanie bolo mäkké a príjemné. Sila tejto metódy spočíva v tom, že lieči a súčasne pôsobí preventívne.

Toxické látky sa vplyvom vnútorného dýchania v organizme spracúvajú už za 2-3 minúty, energia každej bunky vzrastie 2-4 krát, čo je podstatné a skoro neuveriteľné.
Hoci pri dýchaní pod tlakom, čiastočne dochádza k nedostatočnému zásobeniu kyslíkom, bunky sa v kyslíku priamo "kúpu", lebo ich množstvo, teda tých, ktoré vyrábajú kyslík, sa niekoľkonásobne zväčšuje.

Endogénne dýchanie nie je tabletka, ktorá okamžite uľavuje od bolesti. Každý deň je potrebné pravidelne „trénovať“ (zo začiatku ráno i večer pres spaním, pričom sa účinky prejavia u každého individuálne. Ozdravný efekt sa ukáže po 2-3 mesiacoch u ľudí, ktorí majú napríklad astmu, alergie, choroby krvného obehu a iné. Astma sa považuje za ťažko liečiteľnú chorobu, ale po systematickom dýchaní na trenažéri sú prejavy dušnosti čoraz zriedkavejšie a môžu aj vymiznúť.

Endogénnym dýchaním aj bunkám kože poskytujeme potrebnú energiu a lepšiu látkovú výmenu. Vnútorným dýchaním sa môže
  • znížiť pórovitosť pokožky, takže miznú uhry a tukové ložiská
  • organizmus starne oveľa pomalšie
  • vrásky stratia svoju ostrosť, sú mäkšie – vyhladenejšie
  • zlepšuje sa kvalita vlasom ba dokonca sú známe aj prípady straty šedín
Bez správneho dýchania sa nezaobídeme ani pri plávaní, či iných športoch, no endogénne dýchanie pôsobí inak ako tabletka, každý musí "pracovať" sám, pritom účinky sa u každého môžu prejaviť v inom čase a rôznym spôsobom.

Zdroj: Článok spracovaný na základe informácii výrobcu trenažéra

Dýchanie bez trenažéra
14-18 nádychov za minútu

 
Dýchanie s trenážérom
4-6 nádychov za minútu
 

Neustálym zdokonaľovaním vlastného dýchacieho aparátu v prvej fáze dôjde k ozdraveniu krvi, čo priamo pôsobí na pľúca, srdce, cievy, mozog, štítnu žľazu, obličky a nadobličky.

V ďalšej etape liečenia dochádza k pozitívnemu pôsobeniu na žalúdok, črevá, ženské pohlavné orgány a prsné žľazy.

Až v ďalšej fáze je významne ovplyvnená slinivka brušná, slezina, pečeň, žlčník, močový mechúr, prostata, periférne nervy, chrbtica, kĺby, pokožka, vlasy a zmyslové orgány.
Väčšinou klesne aj telesná teplota o 1,5-2 dva stupne Celzia, čo je sprievodný znak endogénneho dýchania. Netreba sa zľaknúť, ba práve naopak. Trvale nižšia teplota tela významne predlžuje život.

Zoznam chorôb a obtiaží, pri ktorých je dokázaný liečebný efekt použitím trenažéra endogénneho dýchania:
  • artérioskleróza
  • ischemické ochorenie srdca a mozgu
  • srdečná arytmia
  • vegetatívna kapilárna distónia
  • migréna
  • krehkosť kapilár
  • vysoký krvný tlak
  • hemoroidy
  • chronická bronchitída
  • pneumoskleróza (kalcifikácia pľúc)
  • zápal čeľustnej dutiny
  • zápal čelových dutín
  • nádcha
  • vredové ochorenia tráviaceho ústrojenstva
  • gastritída
  • vredová kolika
  • polycystóza ľadvín
  • nehnisavý zápal ľadvinových ciest
  • pyelonemtída
  • alergická psoriáza (Iupienka)
  • cukrovka
  • tromboflebitída
  • varixy (kŕčové žily)
  • mastopatie (chorobné stavy prsnej žľazy)
  • myómy
  • polypy
  • gynekologické ochorenia
  • neplodnosť žien
  • impotencia
  • osteochondróza
  • polyartritída
  • artróza
  • tuberkulóza
  • herpes
  • chrípkové ochorenia
  • chlamídia
  • paradentóza
  • ischias
  • a iné choroby
Kúpiť trenažér môžete v Žiline, u distribútora (kde som si ho zakúpil aj ja).

Zdroj: stránka výrobcu trenažéra (preklad google)
 

Správna výživa

Ako mám správne jesť?ako správne jesť

Stará múdrosť hovorí:

Ak si chorý, zmeň životný štýl!
Keď to nepomohlo, zmeň stravovacie návyky!
Ak ani to nepomohlo, vyhľadaj lekársku pomoc a lieč sa!


vodu žujVo väčšine prípadov stačí zmeniť nesprávne stravovacie návyky, organizmus zregeneruje sám.

Čo mám urobiť pre využitie týchto tvrdení? Dodrž niekoľko logických a jednoduchých zásad uverejnených v knihe Gennadija Malachova – Očista těla a správná výživa – Unikátní metodika uzdravení.

Pravidlá správneho stravovania

1. Najedz sa iba vtedy, ak máš hlad!

Pocit skutočného hladu sa prejaví signálom z mozgu v prípade, keď sa v krvi nepatrne zníži koncentrácia výživných látok a aj v prípade, keď potrava prešla všetkými etapami spracovania trávenia.

2. Nepojedaj – „nezobkaj“ medzi jedlami!

Aj keď si hladný, nepojedaj žiadne potraviny len preto, aby si sa oklamal drobným jedlom, sladkosťami, keksami, orieškami, kávou či jogurtom. Radšej vydrž, počkaj si na hlavný chod! Ak budeš stále niečo do seba „prihadzovať“
  • prestanú sa vylučovať hlieny, ktoré vykonávajú ochranu sliznice žalúdka a dvanástorníka
  • preťažíš sekrečný aparát, hlavne bunky s prerušovanou sekréciou, trávenie bude narušené.

3. Napi sa pred jedlom, nie počas, ani po jedle!

Tekutiny požívaj 10 až 15 minút pred jedlom. Napi sa, čakaj štvrťhodinku a potom jedz hlavný chod. To sa týka aj polievky.
Pri vysokom objeme sacharidov (kaša, zemiaky, chleba...) napi sa až po troch hodinách.
Pri konzumácii bielkovín (mäso, ryby...) napi sa až po štyroch - piatich hodinách.
Ak túto zásadu nemôžeš vydržať, vypláchni si ústa vodou, prípadne prehltni 2-3 hlty tekutiny.

jedlp piZlozvyk - aj polievku si musím zapiť vodou. Neuvedomil som si, že ak vypijem počas jedla, či po jedle pivo, víno, vodu, mlieko, čaj, vodu z kompótu, či iné tekutiny, enzýmy, ktoré sú nevyhnutné pre hydrolýzu a správne vstrebávanie potravy, sa v spodnej časti žalúdočného a črevného traktu rozpustia a následne odplavia.

Potrava ostane v žalúdku bez spracovania žalúdočnými šťavami, presunie sa do spodnej časti žalúdka, kde sa začne rozkladať, hniť. Vznikajú rôzne pocity, ako plynatosť, nafúknutosť, pocit plnosti a tlaku, pričom produkty týchto procesov prenikajú aj do krvného riečišťa.

Namiesto obvyklého množstva žalúdočných štiav s ich požadovanou koncentráciou sa musí vylúčiť 1,5 až 2x viac sekrétu, čím sa zvyšuje napätie sekrečného systému žalúdka a dvanástorníka.

Pocítim únavu, pokles síl, ospalosť, pálenie záhy, stratu tepla (studené ruky) len preto, že som bol nútený syntetizovať dodatočné množstvo enzýmov na odstránenie nestrávenej potravy.
Vypitá tekutina rozpustila a odplavila tráviace látky mimo oblasti ich strávenia, telo ostalo „podvyživené“, bunky „hladné“, iba vyživujem hnilobné baktérie a oberám sa o energiu.

4. Stoluj v pokoji a pohode

Ako mám správne jesť? Hluk, počúvanie správ počas jedla, čítanie novín, hlasná hudba, únava, bolesť, zvýšená teplota, horúčka, smútok, nepokoj, hnev, depresia a iné vplyvy, vedú k prerušeniu vylučovania tráviacich štiav. . Počas jedla má vládnuť pokoj, radosť a uvoľnenie.
Radšej nejedz, ako sa máš najesť v nepohode či strese!

5. Sústreď sa na to, čo ješ!

Vizuálne i myšlienkami, vychutnaj si chuť jedla, jeho poriadnym rozžutím. 

Ak potravu rýchlo nahltáš, v hrubom čreve ostanú veľké kusy, čo znova vplýva na nedostatočné zužitkovanie potrebných látok.

Začína hnilobný proces. Potrava sa nedostatočne premieša so slinami a organizmus sa pri žutí nezbaví toxických a iných nepotrebných látok

Najnovšie komentáre

  • Dnes som prvy krat skusila ocistu pomocou oleja v ustach. Po 10 minutach som mal... Čítajte viac ...
  • Ako sa lieci kandidoza? A Ako sa diagnostikuje? Gynekologicka mi je jasna. Ale k... Čítajte viac ...
  • Aka je liecba, pri kandidoze organizmu? Gynekologicka mi je jasna ale co sa tyka... Čítajte viac ...
  • mám zníženú funkciu štítnej žľazy a nerozumiem čo znamená S-anti TP0-1000 Čítajte viac ...
  • Mám dobrú skúsenosť s odrodou Stanley.Rodí každý rok.Po napomenutí krásne zarodi... Čítajte viac ...
  • Chcem sa spýtať. Po 5. rokoch mi marhuľa zarodila, už teraz na zelených plodoch ... Čítajte viac ...
  • na jar odrezat vyhonky na 3 ocka a popchat do zeme trosku do sikma aby jedno ock... Čítajte viac ...
  • Uz dlhe roky osetrujem slivky v case padanie korunnych lupienkov roznymi chem. p... Čítajte viac ...
RSS

Najčítanejšie komentáre

  • Do dnešného dňa banujem, že som neurobil to, čo naši susedia. V ílovitej pôde vy... Čítajte viac ...
  • S hryzcami bojujem už dva roky, nakoniec som to vzdal a snažím sa všetko, čo im... Čítajte viac ...
  • Ahoj Tiež pridávam do chleba špaldu, ale iba celozrnnú ku klasickej pšeničnej hl... Čítajte viac ...
  • Už asi pred 15 rokmi som začala s "Tibeťanmi" po zdravotných problémoch s chrbti... Čítajte viac ...
  • Dobrý deň, som rád, že uverejňujete na vlastnej koži odskúšané recepty. Skúšal s... Čítajte viac ...
  • Ahojky, máte niekto hypofunkciu štítnej žľazy? Zaujímalo by ma, či niekto nemá r... Čítajte viac ...
  • No nemoc ktorú máš mám tiež a hormonálne zmeny v tele vedú tiež ku psychoproblém... Čítajte viac ...
  • Ahoj Amálka, konečne som našla niekoho, kto má rovnaké príznaky ako ja – na vyše... Čítajte viac ...
RSS

Štatistika

Členovia : 5
Článkov : 126
Webové prepojenia : 6
Počet zobrazení obsahu : 844070
Máme online 6 hostí 
soľ